Jídelní lístek   

Šéfkuchař


„Jsem z kuchařské rodiny, děda byl u nás ve Zlatých Horách hodně vážený kuchař. Děda byl vždycky můj vzor,“ začíná povídání o svých kuchařských začátcích šéfkuchař Šelepky Jiří Pavelka, kterému nikdo neřekne jinak než Vilém. V jedenácti letech oznámil mamince, že sám upeče králíka. „A byl to sukces!“ vzpomíná.
Jiří Pavelka

Po absolvování oboru kuchař-číšník na škole v nedalekém Jeseníku se prý s bratrancem rozhodl, že dobyjí svět. A vydali se ze Slezska do Brna. „Tři měsíce jsem nosil pizzu v hotelu Avion na České, potom jsem se dostal do Potrefené husy, kde mě kluci přemluvili, abych to zkusil v kuchyni. A v kuchyni už jsem zůstal,“ říká Vilém.

Další jeho zastávkou byla kuchyně Veselé vačice v Běhounské ulici. „Vačice byla a je moje srdcovka, strávil jsem tam čtyři roky a dodnes tam chodím na pivo. Od října 2015 jsem ale tady na Šelepce.“

Zaměření restaurace na moderní podání české kuchyně je podle Viléma na Šelepce správně. „Česká kuchyně je fajn, ale musí se líp prezentovat. Chci vařit klasiku, která bude na talíři vypadat dobře,“ dodává Vilém.

A co šéfkuchař Šelepky sám nejraději jí? Pečené vepřové s kapustou a bramborami, rád si pochutná na dobré svíčkové. „A na třetím místě bude asi prdelačka,“ usmívá se Vilém.

Jak mu třeba právě svíčková jde, o tom se můžete na Šelepce přesvědčit sami.